Ervaringsverhaal - Céline Weiler

Slechthorend in het verkeer

Zo, nu is het duidelijk genoeg, dacht ik toen ik het Limited Hearing-bordje aan mijn fiets bevestigde. Ik vond het een spannend moment, omdat ik nog nooit eerder door middel van een symbool of iets dergelijks aan de buitenwereld heb laat weten dat ik slechthorend ben. Natuurlijk is mijn directe omgeving op de hoogte van mijn gehoorbeperking en heb ik me er ook nooit voor geschaamd om het aan onbekende mensen te vertellen als de situatie daar om vroeg. Maar om eerlijk te zijn, weten de meeste mensen er niets vanaf. Dit komt waarschijnlijk omdat mijn beperking niet erg zichtbaar is (lees: mijn haar valt vaak over mijn hoortoestellen) en omdat ik redelijk goed mee kan komen en anticiperen. Hoewel dit niet altijd een probleem hoeft te zijn, is het ook niet handig. Zeker in het verkeer niet. Mensen kunnen niet ‘ruiken’ dat ik slechthorend ben en ik dus andere weggebruikers niet hoor aankomen. Zeker als ze mij van achteren benaderen. Hierdoor heb ik regelmatig schrikmomentjes gehad. Gelukkig is er in mijn 23 jaar niets ernstigs gebeurd, maar veilig is het niet. Natuurlijk is het niet leuk als weggebruikers boos op mij worden, omdat ik niet doe wat ze willen dat ik doe. Alleen kan ik het een ander ook niet kwalijk nemen dat degene er niet van op de hoogte is dat ik niet goed hoor. Hoewel ik vind dat we sowieso met respect met elkaar moeten omgaan in het verkeer (en andere situaties), beperking of niet, kan het wel helpen om elkaar een beetje op de hoogte te brengen en dus kenbaar te maken dat je een beperking hebt. In mijn geval maak ik met het Limited Hearing-symbool kenbaar dat ik slechthorend ben en hiermee om (extra) begrip vraag van de buitenwereld.

Wat is jouw verhaal? Deel deze met Stichting Floor door een mail te sturen aan info@stichtingfloor.nl of zet het in de reacties hieronder. Als je het wilt, publiceren we het en help jij met jouw verhaal anderen. En daarmee ook een beetje jezelf

Wil je zelf het Limited Hearing-symbool aanschaffen of wil je er meer informatie over? Kijk dan op

Odoo • Tekst en afbeelding